Új novella

 

 

 

KÖNYVMŰHELYEK

 

 

Azt mondják, hogy alapvetően, ha nem létezne az a bizonyos titokzatos emberi kíváncsiság, ami egyben a bizonytalanság ősi leckéjéből táplálkozik, akkor talán nem is létezhetne a szűkebben vett kulturális érdeklődés! Azt is rebesgetik, hogy ha nem lennének lapok, és kéziratkötegek különleges gondolatokkal és ötletekkel megtöltve talán a szabad gondolkodás zónadimenziói is egy kicsit beszűkölnének, hiszen nem távozna valami ismeretlenül is megragadható maradandó amit csak úgy nevezhetnék, talán, hogy A gondolati ismeret! Könyveket azért írunk és olvasunk, mert mindannyian fogékonyak vagyunk az önismeretre, és az önvizsgálatra e két szó tulajdonképpen magában foglalja azt, ami igazán fontos egy emberben Ismerd meg minél jobban önmagad, hisz akkor talán még bölcs is lehet, és ha már magadat jól ismered, próbáld kitágítani határaidat, hogy táguló s felfedező szemekkel csodálkozz rá a világra melyhez hozzátartózol is önkéntelen Bártos Emil átszellemült nyugalomban kutatott a könyvespolcok drágaságai között Mintha szeme kimondottan a gondolati gyöngyszemeket vadászta volna le, és közömbös lett volna az égbe kiáltó árak miatt Hangyaszorgalommal, és egy nikkelbolha fürgeségével kutatgatott hóbortos türelmesen, hogy kezei között forgathasson egy-egy klasszikus, vagy éppen kortárs líra, vagy próza kötetet, és mintha meg sem hallotta volna a búgó mikrofoni hangot, a hangosbeszélőn.

 - Felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy könyvesboltunk nemsokára bezár! Folytatta megérdemelt szabadidős elfoglaltsága, és tudósi kedvtelése mellett, is a számára kedvenc és érdekfeszítő verseskötetek, és prózai szépirodalom kiválogatását, mintha csak egy olvasószerkesztő lett volna egy napilaptól, akit különleges fontos feladattal bíztak meg Minden kortárs szépirodalommal kapcsolatos könyvről meg kell tudnia mindent, főleg keletkezésük és egyediségük ősi történeteit S talán ami még ennél is fontosabb volt Bártos úrnak miben nyújtottak új szemléletet a korábbi könyvtermésekhez képest? Önmaga agyi labirintusa felé természetes csak egyetlen örökké morfondírozó kérdést mert föltenni ,,Vajon elég pénzt hoztam el hazulról, hogy megvegyem azt amit nagyon és jogosan is szeretnék?” – Mindig is úgy tekintett a könyvek birodalmára, mint kulturális úszó szigetekre, akiket a könyvespolcok portól, pókhálótól, és egyéb idők viszontagságaitól tudatosan meg kellene mentenie, még ha erre áldozza is megtakarított fizetéséből egy kisebb részt!

- Tisztelt uram! Megtudhatnám mit is keres? – tette fel bizalmaskodva a kérdést egy ügybuzgó eladó hölgy az éppen sorok között hangyaszorgalommal matató Bártosnak, aki valószínűleg ettől úgy kitért aznapi igen jól bevált és minden bizonnyal berendezkedett napirendjétől, hogy hirtelenjében úgy kibillent a nagyon is labilis, és megbízhatatlan egyensúlyából, hogy kis híján feldöntötte az éppen mellette lévő alapvetően bestseller szerzőkre berendezkedett polcokat!

- Nem semmit köszönöm! Egyelőre csak nézelődnék, ha szabad? – felelte nem a lehető legjobban eladható közönnyel, mint akit hidegen hagy, hogy a könyvesbolt nemsokára igen rövid idő múlva bezár, és igyekszik a legkisebb időintervallumot is kihasználni, hogy jogos tervei közé se csusszanhasson provokatív hiba, avagy kisebb rendű baklövés.

 Azt szokták mondani, hogy a szerelem olyan, mint egy előre beállított, mégis a lehető legváratlanabb helyzetekben felbukkanó vulkánkitörés senki sem tudja hol, és mikor bukkanhat fel egy ember élettörténetében, így gyakorlatilag azt sem igazán lehet tudni, hogy az illető személyiség – akit történetesen megérintett Ámor, ne adj isten Cupido végzetes Damoklész-nyila hol és mikor bukkan fel a nagyvárosok igen füstös és benzingőzös dzsungeleiben?

Bártos Emilről azért illik azt tudni, hogy világ életébe olyannyira hóbortos, és talán éppen emiatt elfoglalt ember volt, aki ha belefeledkezhetett egy-egy jó szépirodalmi jellegű folyóirat, vagy könyv laprengetegébe bizony talán drasztikus atombomba jellegű fegyverekkel is alig robbanthatták volna ki onnét.

Amikor az utcán rohant mert sajnos az esetek legtöbb helyzeteiben teendőit nem kényelmesen sétálgatva – mint aki nagyon is ráér, és fütyül az idő múlására -, hajtotta végre, hanem szinte mindent rögvest, és azonnal elintézett, hiszen egyáltalán nem kedvelte, hogy mint az adminisztráció, vagy a kínzó, és nagyon is kellemetlen sorban állás miatt lemaradjon aznapi kötelességeiről ami nyugodtan megvallhatjuk, hogy az irodalom és a kultúra területére terjedt ki egyes egyedül.

Bártos Emilnek ugyanis egyáltalán nem volt családja – két drága szülei voltak lényegében az összes fontosabb szereplői élete minden mozzanatainak -, akik rajongó, és mindenképpen féltő szeretetükkel jelentős harapófogót vontak fiúk élete köré na azért egyáltalán nem rossz szándék vezette cselekedeteiket, talán sokkal inkább a tudatos félelem, és a nyugtalanító aggodalom, hiszen mindketten nagyon is tisztában voltak vele a fiúk sebezhető, és túlságosan érzékeny!

Bártost éppen emiatti esendősége miatt szinte állandó jelleggel kigúnyolták hol az iskolában léptek jó néhányszor a tyúkszemére túlzott óvatoskodása, és polgári gondolkodású előzékeny udvariaskodása miatt, később pedig a munkahelyén lett áldozata, és reménytelen kísérleti nyula kollegái kisebb-nagyobb élcelődéseinek, és tréfáinak – ahol természetesen a célpont minden esetben rajta csattant!

Így tehát, amikor a szerelem megmagyarázhatatlan és egyszersmind kozmikus érzéséről beszélünk nem szabad elfelejtenünk, hogy sokkalta inkább egy bizonyos hölgy szívét ejtette rabul Bártos Emil, és egyáltalán nem fordítva Valószínűleg Bártos akkor sem arra figyelt volna, hanem sokkalta fontosabb dolgokra, hiszen mindenki ismerhette, hogy megszállottan arra készült, hogy nyomot próbál jön hagyni elsősorban kulturális jellegű lábnyomot ebben a kiismerhetetlen nagyvilágban.

Talán éppen az a dolgokra való rácsodálkozó gyermeki ártatlanság, félszegséggel fűszerezve, és egyúttal hóbortos, és végtelenül sebezhető természete sarkallhatta eset legesen arra az egyik közeli ismerősét, hogy randevút kérjen tőle.

Most valószínűleg mindenki azt fogja gondolni, hogy hát a férfinak, és a fiatalembernek kell minden esetben megtennie az első lépést, és nem a hölgynek, aki a fehér lovagra várakozik, de – különös tekintettel a mai modernnek nevezett korszakban -, ezen csak nagyon kivételes alapvetően radikális konzervatív körök lepődtek meg. A többi ember hihetetlen érthetetlenséggel, és meglepetéssel fogadta azt, hogy Bártosnak barátnője van.

Igaz ezt később ő is csak kollegáitól tudta meg a burjánozó szóbeszéd ősi hagyományai alapján